Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad drar mest i regionens fastigheter? Hör energisamordnaren Jesper Mårtensson om hur man lyckats minska energianvändningen. Foto: Niko Ago/SVT

Historiskt låg energianvändning i Region Dalarna: ”Vi är på rätt väg”

Uppdaterad
Publicerad

En energikampanj med allmäna spartips riktad till anställda och information till verksamheternas miljöombud har gjort att regionen noterar en historiskt låg energiförbrukning.

Region Dalarnas mål är att till 2030 minska den totala klimatpåverkan med 75 procent jämfört med 2018. I alla byggprojekt och renoveringsprojekt jobbar man för att minska elanvändningen.

– Vi ligger på 75 kwh/m2 nu och det är den lägsta siffran via har haft historiskt, säger Jesper Mårtenson, energisamordnare.

Vänt på uppåtgående trend

Energianvändningen har länge ökat och framförallt de senaste tio åren men nu har alltså trenden brutits och enligt Jesper Mårtenson är regionen på rätt väg för att nå miljömålet.

– Det går sakta men säkert ner och vi jobbar enligt vår energiplan, säger han.

Starta videon för att höra mer om hur Region Dalarna har minskat energianvändnibngen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elen och prishöjningarna – så påverkas Dalarna

Mer i ämnet