Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så tar bostadsbolaget tillvara på restvärmen – se mer i klippet Foto: Ann-Louise Julin/SVT

Bostadsbolaget Kopparstaden i Falun vinner klimatpris för tredje året i rad

Uppdaterad
Publicerad

Kopparstaden i Falun återanvänder spillvärme från fjärrvärmeverket för att värma ett par av sina flerfamiljshus. Nu har det kommunala bostadsbolaget prisats i tävlingen ”Bästa klimatinitiativet 2022”. Bolaget hoppas att vinsten ska kunna inspirera andra.

-  Kort kan man beskriva det som att vi har hittat en lösning där man kan använda fjärrvärmereturen eller spillvärme från något annat att värma hus med. Det trots att den har en temperatur som kanske är mindre än hälften av vad man vanligtvis har i ett fjärrvärmenät, berättar Kenneth Ahlström, energi- och miljöchef på Kopparstaden.

Billigare uppvärmning

I dag har företaget två hus som använder returvärmen på det här sättet och för Kopparstaden blir det en billigare uppvärmning men Kenneth Ahlström menar att även fjärrvärmeverket vinner på det.

– De kan få ner bränslekostnaderna när de får tillbaka ett kallare returvatten och får då ut mer energi i samma mängd bränsle. Så båda tjänar på detta vilket inte alltid är fallet.

”Hoppas vi kan inspirera”

– Det är jättekul att vi blir uppmärksammade på det vi gör och hoppas att vi kan inspirera andra.

Sveriges Allmännytta har målet att de allmännyttiga bostadsföretagen ska vara fossilfria senast år 2030. Med tävlingen ”Bästa klimatinitiativet 2022” vill de lyfta fram lyckade exempel.

Kopparstaden vann kategorin ”Effekttoppar och förnybar energi” för att deras projekt har en bärande idé om att nyttja returledning från fjärrvärme. Det bidrar till effektivare kraftvärmeproduktion och är även möjligt att skala upp och implementera brett inom Sverige. Projektet har tydligt, genom mätning, kunnat visa på stor energibesparing vilket är en viktig förutsättning för att nå Klimatinitiativets mål om 30% lägre energianvändning.

Skelleftebostäder vann kategorin ”Klimatkrav på leverantörer” för att de på ett nytänkande och lösningsorienterat sätt varit en förebild och tagit fram en modell för att klimatberäkna anbud i nyproduktion. Modellen lyfter kopplingen mellan CO, energiförbrukning och ekonomiskt värde, och är användbar för alla som bygger.

Familjebostäder i Göteborg vann kategorin ”Klimatsmart boende” för att de med stort engagemang skapat klimatsmarta lösningar med avstamp i kreativitet och interna idéer. Deras projekt ”Bästa klimatidén” involverar hela organisationen i omställningen mot minskad klimatpåverkan.

Källa: Sveriges Allmännytta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Klimatet i fokus

Mer i ämnet