Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vd Karin Jugas om hur cementföretaget lyckades minska sina utsläpp av koldioxid med 60 procent. Foto: Niko Ago/SVT

Björbobaserat cementföretag minskade utsläpp med 60 procent – prisas av landshövdingen

Uppdaterad
Publicerad

Björboföretaget Dala Cement var en av tre pristagare när så kallade ”Dalapiloter” prisades för sitt miljöarbete av länsstyrelsen på fredagen. Enligt vd Karin Jugas har företaget minskat sina koldioxidutsläpp med 60 procent sedan 2020.

Företaget, som har runt 80 anställda, producerar betongplattor och har gjort en stor omställning de senaste två åren. Företaget får pris för sitt arbete med att anpassa sina recept på betong, vilket minskat utsläppen med 30 procent sedan 2021.

Utöver detta så har företaget bytt ut sitt uppvärmningssystem från olja till pellets och byggt ett transportsystem, vilket minskat användningen av dieseldrivna truckar.

Dalarna – Klimatet i fokus

Totalt har förändringarna gjort att företaget minskat sina utsläpp med 60 procent de senaste två åren enligt vd:n Karin Jugas.

Cementtillverkning står för stora utsläpp av växthusgaser vad tänker du om det?

– Vi är övertygade om att betong kommer att vara kvar som byggmaterial men det gäller att nyttja materialet så effektivt som möjligt så att det går åt så lite koldioxid som möjligt, säger Karin Jugas.

Förutom Dala Cement fick Ludvika församling och Hedlunds Timber AB pris för sitt miljöarbete.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi vill lyfta fram företag som är föregångare inom energi- och klimatomställning” – se när landshövding Helena Höij delade ut priser till företag i Dalarna. Foto: Niko Ago/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Klimatet i fokus

Mer i ämnet