Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Veera Karhu Laurila är glad att hon inte har ett stort hus att värma upp. Hör Gangefborna om hur de sparar in på elen. Foto: Niko Ago/SVT

Dalfolket använde mindre el 2022 jämfört med året innan

Uppdaterad
Publicerad

Elförbrukningen hos invånare i länet har minskat under vintern jämfört med samma period förra året. Det uppger flera lokala elbolag i Dalarna som SVT Nyheter Dalarna har pratat med.

Olika elbolag i Dalarna har svarat på frågan hur det sett ut med dalfolkets förbrukning av el från oktober till december 2022, jämfört med samma period året innan.

Falu Energi och Vatten, Dalaenergi och SEAB Smedjebacken är några av de bolag som berättar att de har märkt av en skillnad.

Ser en markant minskning

”Oavsett utomhustemperatur ser vi en markant minskning av förbrukningen jämfört mot föregående år. Det höga elpriset är med största sannolikhet orsaken till att kunderna är mer sparsamma med el och ser över sina möjligheter att effektivisera”, skriver Dalaenergi, som har kunder i Säter, Gagnef, Leksand och Rättvik.

Häng med till Gagnef i klippet där paret Lars-Erik och Marianne Larsson eldar och kokar potatis i vedspis.

• I elområde 3 där Dalarna ingår har elförbrukningen minskat med -8,8 procent under december 2022 jämfört med samma månad 2021.

• Sveriges totala elförbrukning i december minskade med -8,2 procent jämfört med samma period 2021.

• Störst minskning var i elområde 4, södra Sverige.

Källa: Svenska kraftnät (som är statligt och ser till att det är balans mellan förbrukning och produktion.)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elen och prishöjningarna – så påverkas Dalarna

Mer i ämnet