Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör lanthandlaren Kristine Singstad Österhaug om elstödets betydelse, och hennes tankar om att svenska företag ännu inte fått elstöd. Foto: Patrik Qvicker/SVT

Norska företag får elstöd – de svenska väntar fortfarande på besked

Uppdaterad
Publicerad

Många norska företag får sedan länge rejäl kompensation för de höga elpriserna. Samtidigt väntar de svenska företagen fortfarande på besked om elstöd.

– Utan elstöd hade vi tvingats stänga butiken, säger Kristine Singstad Österhaug, lanthandlare i norska Plassen.

Butiken i byn Plassen ligger en mil från svenska gränsen i höjd med Rörbäcksnäs i Dalarna, och har under förra året fått både kommunalt och statligt elstöd.

Elpriserna är ungefär lika höga i Norge som i Sverige.

– Vi betalade el för 200 000 kronor förra året och har fått stöd sen i mars på ungefär 70 000 kronor. Alltså en tredjedel, säger Kristine Singstad Österhaug.

Svenska företag väntar

Samtidigt har kollegorna i Sverige inte fått några pengar alls. Det väntas nya besked om elstöd till de svenska företagen under den här veckan.

– De finns ju butiker här intill på den svenska sidan av gränsen i både Rörbäcksnäs och i Långflon. Vi får väl hoppas att de också får strömstöd snart, säger Kristine Singstad Österhaug.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elen och prishöjningarna – så påverkas Dalarna

Mer i ämnet