Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Restaurangägaren Maria: ”Vi har minskat vår förbrukning – men kostnaderna har ökat.” Foto: Patrik Qvicker/SVT

Dråpslag för restaurangen i Torgås efter chockräkning – elen i december lika dyr som för en hel vintersäsong

Uppdaterad
Publicerad

En restaurang i Torgås i Västerdalarna kan inte längre ha öppet som vanligt efter att den fruktade elräkningen för december nu har kommit.

– Nu är det ren förlust för oss att öppna om vi inte vet att det kommer minst åtta gäster, säger restaurangägaren Maria Sjöö.

Elräkningen för december blev en chock för restaurangägarna Maria Sjöö och Fredrik Olofsson. En månad kostar lika mycket som en hel normal vintersäsong.

– Det kostar för mycket att starta stekbord och ugnar nu om vi inte har tillräckligt många förbokade gäster. Minst åtta stycken, säger Fredrik Olofsson.

Har sparat el – ändå ökar kostnaderna

Elräkningen i december var på 45 000 kronor, och det är lika mycket som en hel normal vintersäsong. Under hela 2022 har restaurangen dessutom minskat sin elförbrukning med 18 000 kilowattimmar – men har ändå fått ökade kostnader med 65 000 kronor.

– Det här är tröstlöst och inte rimligt längre, säger Maria Sjöö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elen och prishöjningarna – så påverkas Dalarna

Mer i ämnet