Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videoklippet ser du vad klubben gör åt belysningen i ridhuset och varför de inte vill höja ridskoleavgifterna mer. Foto: Alfred Jakobsson/SVT

Kritiskt läge för Bjursås ridklubb – höjer ridskoleavgifterna till smärtgränsen

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som Säters ridklubb får 75 000 kronor av kommunen så vänder Bjursås ridklubb utanför Falun på varenda krona för att få verksamheten att gå ihop i vinter. De delar distriktets bild av att klubbar som äger sina egna anläggningar drabbas hårdast.

Förutom foderbristen och de höga elräkningar så nämns även en tredje förbrukningsvara som blir allt dyrare – träspånet som används som strö i hästarnas boxar.

– Vår prognos är att kostnaderna kommer att vara 200 000 kronor högre än tidigare år, säger Erica Tallberg som är ordförande i Bjursås ridklubb.

Elen och prishöjningarna – så påverkas Dalarna

Lägergård får stå tom och kall

I väntan på eventuellt stöd från Falu kommun har ridklubben gjort en egen energikartläggning för att identifiera de största energiförbrukarna. Dessutom arrenderar klubben en lägergård som ägs av kommunen.

– Men vi har bedömt att vi knappt kan hyra ut den, för vi kan inte kompensera hyran så mycket att det täcker uppvärmningskostnaderna.

I videoklippet ser du vad klubben gör åt belysningen i ridhuset och varför de inte vill höja ridskoleavgifterna mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elen och prishöjningarna – så påverkas Dalarna

Mer i ämnet