Foderpriset hotar ridklubben i Malung: ”Vet inte om vi klarar fler motgångar”

Uppdaterad
Publicerad

Kvarka, corona och skenande elpriser – Malung-Sälens ridklubb har haft flera tunga år bakom sig, och nu är det osäkert om klubben klarar av att även priserna på foder höjs.

Vi är jättebekymrade, säger ridskolechefen Sara Wenjedahl.

År 2019 drabbades flera hästar vid ridklubben av kvarka, vilket gjorde att man tvingades hålla stängt och till slut klarade sig genom ett akut ”katastrofbidrag” av kommunen.

Därefter ledde pandemin till att flera aktiveter fick ställas in vilket också påverkat ekonomin negativt.

Elen och prishöjningarna – så påverkas Dalarna

– Vi lade budgeten i november för ridklubben men det var innan vi fick reda på att el-, bränsle- och nu foderpriset skulle öka. Så vi kommer få se över budgeten och där blir varje krona viktig, säger Linnéa Magnér vid Malung-Sälens ridklubb.

Ridskolechef: ”Vet inte om vi klarar fler motgångar”

När räkningarna blir dyrare och de ekonomiska tillströmningarna färre, lämnas klubben utan möjlighet att investera i varken fastighet eller verksamhet.

Och samtidigt krävs mer medel för att kunna köpa in fler hästar och driva ridklubben.

När klubben fick en chockräkning på 44 000 kronor i elkostnader tidigare i år startades en swishkampanj som lyckades och därefter har mindre utlottningar skett till förmån för klubben.

Men foderpriserna oroar – lite för mycket.

– Man blir rörd av de som ställer upp och kämpar för klubben men jag vet inte om vi klarar fler motgångar, säger ridskolechefen Sara Wenjedahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elen och prishöjningarna – så påverkas Dalarna

Mer i ämnet