Lantbrukaren i Skattungbyn om de höga kostnaderna: ”Funderar varje dag på om jag ska fortsätta”

Uppdaterad
Publicerad

Högre kostnader för bland annat bränsle och el gör att många lantbrukare nu planerar att dra ner på sin verksamhet. Johan Borg som bedriver lammuppfödning i Skattungbyn är en av de som funderar över hur det ska gå för gården i framtiden.

– Nu tänker man sig för hela tiden om man behöver starta traktorn eller inte. Snöar det så får det snöa och sen tina istället för att man är ute och plogar till exempel, berättar Johan Borg.

En ny undersökning från Lantbrukarnas riksförbund visar att fyra av tio lantbrukare planerar för att minska sin verksamhet under det här året på grund av höga kostnader för bland annat bränsle, el, foder och gödsel. Johan har hållit på med lammuppfödning sedan 2009 och för honom är det framför allt det höga priset på diesel som påverkar hans ekonomi.

– Om priset för lammkött har ökat med 25 procent så har dieselpriset ökat med 100 procent sedan jag startade. Det blir aldrig någon jämvikt i vågskålen, säger Johan Borg.

– Gör så att det blir bra förutsättningar för att vara bonde. Det bästa för allt och alla måste ju vara om vi kan göra mat där vi bor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.