Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Debatt om lantbrukarnas krav på miljardstöd.

Debattören: Vill inte ha ett jordbruk som lever på bidrag

Uppdaterad
Publicerad

El och dieselpriserna tar knäcken på bönderna. Därför kräver LRF en miljard i stödbidrag från regeringen – men det är fler branscher än så som behöver stöd, enligt Johan Norberg, författare och liberal debattör.

– Vi vill ha ett livskraftigt dynamiskt och konkurrenskraftigt jordbruk, inte lett som lever på bidrag, säger han i SVT:s Aktuellt.

Sveriges lantbrukare har drabbats av stora kostnadsökningar och enligt LRF, Lantbrukarnas riksförbund, är situationen krisartad.

– Det är inte bönderna som har bestämt eller beslutat om att vi ska ha en jordbrukspolitik. Övervägande delen av lantbrukare som jag träffat skulle hellre vilja driva företag på de pengar som de kan tjäna på markanden och inte vara beroende av de politiska besluten och ersättningen, säger Palle Borgström, ordförande Lantbrukarnas riksförbund.

”Inte rimligt”

I förra veckan ställde sig ett enigt finansutskott bakom ett initiativ från Centerpartiet om ett miljardstöd. Inom kort väntas regeringen komma med ett förslag på en summa och hur stödet ska utformas. Men enligt Johan Norberg, författare och liberal debattör, är det inte det rätta eftersom det är många fler företag som också drabbats av ökade kostnader.

– Problemet med tanken att ge stödmiljarder just till jordbruket är att det är de företagen och de skattebetalarna som kommer tvingas att betala det. Det tycker inte jag är rimligt.

LRF: Stor anpassning till marknaden

Palle Borgström menar att det hela tiden sker en stor anpassning till marknaden.

– Det sker också en väldigt stor strukturutveckling men också en teknisk utveckling, där vi tar till oss innovationer och blir mer och mer produktiva.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.