Andreas kostnad för gödning har ökat med 4 500 kronor – per säck

Uppdaterad
Publicerad

Många lantbrukare har det tufft just nu. Kraftigt höjda kostnader för bland annat el, bränsle och foder, kommer leda till att vissa slutar. Det menar lantbrukaren och ordföranden för LRF på Gotland, Andreas Nypelius.

– Det tror jag absolut. Och ser vi på kort sikt så behöver ju folk pengar för att betala räkningar inom ett par månader, säger han.

Konsumenterna måste betala mer

Andreas Nypelius driver sedan snart 10 år tillbaka gården Nyplings i Lokrume på Gotland. Som spannmålsbonde är han inte bland de värst drabbade säger han. Men självklart påverkar de kraftigt höjda kostnaderna också hans företag. Ett tydligt exempel är priset på gödning.

Gotland

– Bara EN sådan här säck på 750 kilo har stigit med cirka 4500 kronor det senaste året, säger Andreas och pekar på de enorma gödningssäckar står under ett tak på gården.

Andreas Nypelius anser att priserna på de varor som lantbrukarna producerar måste blir högre för konsumenterna.

Se mer i reportaget ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet