Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Anita Boman Daniels, ordförande för LRF Dalarna, berätta om vad som skiljer den här krisen mot tidigare. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Kris inom lantbruket – LRF:s ordförande i Dalarna: ”Värsta krisen jag varit med om”

Uppdaterad
Publicerad

Det råder kris inom lantbruket på grund av ökade kostnader för bland annat drivmedel och foder. En ny undersökning visar att fyra av tio bönder planerar att dra ner på sin produktion under det här året – en av fyra har redan gjort det.

– Det är den allvarligaste kris jag varit med om, säger Anita Boman Daniels, LRF:s ordförande i Dalarna.

– Det råder en stor oro i och med att ingen vet hur det kommer bli, om till exempel elpriserna fortsätter att stiga, säger Anita Boman Daniels, ordförande för Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, i Dalarna.

LRF presenterade nyligen en undersökning som visar att de ökade kostnaderna för el, bränsle, foder och gödsel gör att fyra av tio lantbrukare nu planerar att minska sin produktion under året. En av fyra har redan gjort det.

– Vi har många djurbönder i Dalarna och det är de som kommer att drabbas hårdast. Dom kan inte välja om de ska lägga pengar på att så eller inte, de måste få fram foder till djuren.

Vill ha mer stöd

2017 antog regeringen en livsmedelsstrategi för hela Sverige där ett av målen var att öka den totala produktionen av livsmedel. 2020 togs regeringsbeslut om att livsmedelsproduktionen ska klassas om samhällsviktig, dit räknas också bland annat sjukvård.

Anita Boman Daniels ser två anledningar till att lantbruket nu måste få regeringsstöd för att klara krisen.

– De stöd vi har idag kom till när vi gick med i EU . Innan de kom till hade vi subventioner på maten, de här stöden subventionerar arealen och produktionen kan man säga. Det som måste till direkt nu är hjälp vad gäller prisökningen på energi.

Konsekvenser för både lantbrukare och konsument

I Dalarna finns i dag 1 400 heltidsbönder.

Förutom att lantbrukarna drabbas kommer krisen inom lantbruket även att påverka konsumenterna säger Anita Boman Daniels.

– Producerar vi mindre blir det mindre mat och då kommer matpriserna att gå upp. Vill då inte konsumenterna betala mer kommer importen att öka. Det kan in förlängningen leda till att svenska jordbruk slås ut och det är inte lätt att starta upp dom igen.

I november räknade LRF ut att de ökade priserna på insatsvaror skulle belasta svenskt lantbruk med 4,1 miljarder på årsbasis.

Men priserna har fortsatt att stuga och LRF:s nya kostnadsberäkning i januari visar att utgifterna har stigit med drygt 1,5 miljarder och ligger nu på 5,7 miljarder kronor.

Källa: Lantbrukarnas Riksförbund

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.