Det som var tänkt att bli vetemjöl blir nu med största sannolikhet djurfoder. Foto: Charlotte Pettersson, SVT

Höstskörden förstörd av regnovädret i Gustafs – kan påverka konsumenterna

Uppdaterad
Publicerad

Det kraftiga regnovädret som drabbade Dalarna förra veckan har förstört höstskörden för flera bönder, därbland Joakim Borgs i Gustafs.​ Nu har marken påverkats och det är oklart om eller när han kan så nya grödor framöver.

Det som var tänkt att bli vetemjöl blir nu med största sannolikhet djurfoder.

– Om vi tittar på själva varan i sig är skillnaden 10–20 procent mindre betalt för djurfoder. Men det är ju bara ett av problemen, ett annat är att vi kanske inte kan tröska av allt som finns, och att vi packar marken när vi kör med maskinerna och försöker tröska. Det förstör förutsättningarna för nästa gröda som kommer, säger Joakim Borgs.

Översvämningar i Dalarna

Konsekvenser för konsumenten

Regnvädret får konsekvenser för lantbrukare i form av förlorad inkomst.

– Men i andra hand drabbar det ju också konsumenten. För den här varan som skulle ha blivit vetemjöl och allt man kan göra på det kommer istället bli djurfoder. Risken är att det då kommer fattas råvara hos fabrikerna som tillverkar livsmedel, säger Joakim Borgs och fortsätter:

– Önskescenariot just nu är ju bortemot 20 grader varmt, lite solsken och svag vind i tre veckors tid så att markerna hinner torka ut, vi kan tröska av och så ny gröda för kommande år.

Försäkringar täcker inte allt

Han berättar att det finns olika typer av skördeskadeförsäkringar, men att det inte är säkert att försäkringen täcker den här typen av förluster för alla som drabbas. Försäkringarna täcker heller inte hela kostnaden utan enbart kostnaden för förstörd vara.

– Det ser ganska lika ut på många håll i Mellansverige. Jag pratade med lantbrukare igår där det kom in en regnväder och de fick upp mot 40–50 millimeter och kommer att få det kämpigt framöver.

Hör bonden Joakim Borgs berätta om störtregnens följder för hans företag i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Dalarna

Mer i ämnet