Klass-2 varning för stora regnmängder är utfärdad över Dalarna Foto: Ann-Louise Julin /SVT

Regnvarning utökas till klass 2 – ”Mycket stor risk för översvämningar”

Uppdaterad
Publicerad

Det regnar kraftigt runt om i Dalarna på tisdagen och SMHI klass 2-varnar för mycket stora regnmängder i länet tisdag eftermiddag till onsdag eftermiddag.

”Har hittills kommit drygt 20 mm sedan igår i Borlänges närhet.”, skriver signaturen Sanna i SVT:s chatt om väderläget. Där skriver även Bengt Andersson: “Spöregnar i Gagnef. Kollade vattenmätaren när jag kom hem, kommit 20 mm sen i natt”.

Enligt SMHI kan så mycket som 70-100 mm regn komma att falla.

Översvämningar i Dalarna

”Mycket stor risk för översvämningar i källare, dagvattensystem och mindre vattendrag. Risk för översvämmade vägar.”, skriver SMHI i varningen.

Vid 15.30-tiden på tisdagseftermiddagen hade räddningstjänsten Dala Mitt, som ansvarar för Borlänge, Falun, Gagnef, Ludvika och Säters kommuner, dittills fått in ett larm, om en brunn i Ludvika där det sprutade upp vatten. Det ärendet lämnades över till det kommunala vattenbolaget.

Inte heller i övriga länet ska regnandet ha orsakat några större skador enligt länsstyrelsen.

– Vi har inga rapporter om konsekvenser från länet så på så sätt är det goda nyheter, säger Thomas Fredby på Länsstyrelsen Dalarna, tjänsteman i beredskap.

Under dagen utfärdade SMHI även en klass 1-varning för höga flöden i små vattendrag till följd av regnandet. Lokalt kan det röra sig om klass 2-flöden då det är osäkert var de största regnmängderna väntas komma.

Varningen för höga flöden gäller från onsdag till fredag.

Chatt: Regnoväder drar in – hur ser det ut hos dig?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Dalarna

Mer i ämnet