”Skyfallen är svåra att förutse var de hamnar” – hör Eva-Karin Ljunglund på Länsstyrelsen om att planera åtgärder mot översvämningar. Foto: Torbjörn Påhlman/Ann-Louise Julin/SVT

Tendensen: Översvämningsrisk även på höstarna – ”Kan vara problematiskt”

Uppdaterad
Publicerad

De stora översvämningarna i förra veckan visade med stor tydlighet hur sårbart samhället är. Men det är inte bara skyfall som kan orsaka översvämningar, utan även vår- och höstfloder. På länsstyrelsen jobbar man för att minska konsekvenserna av översvämningar.

Dels kommer översvämningar att ske oftare på grund av klimatförändringarna, och dels kan översvämningar ha olika orsaker. Den ena är skyfall och det är nästan omöjligt att förutspå vilka platser som kan drabbas av dem. Därför jobbar länsstyrelsen i första hand med planer med åtgärder som kan kopplas till i första hand vårfloden.

– Men vi ser också att det kan bli stora översvämningar vid andra tider på året, säger Eva-Karin Ljunglund på Länsstyrelsen Dalarnas beredskapsenhet.

Dalarna – Klimatet i fokus

Mycket arbete kvar

Fortfarande pågår upptorkning och sanering efter förra veckans skyfall som slog hårt mot södra Dalarna. De större vägarna är öppnade igen men fortfarande återstår mycket reparationsarbete som blir en konsekvens varje gång översvämningar av den här typen inträffar.

Hör mer i klippet om vilka olika sorters översvämningstyper det finns och när på året de kan drabba oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Klimatet i fokus

Mer i ämnet