Katastrofläge för lantbrukare i Dalarna – ”Kommer att se lantbruk som lägger ned”

Uppdaterad
Publicerad

Det behövs mer stöd till lantbrukare, menar Lantbrukarnas riksförbund i Dalarna. Efter flera kriser under de senaste åren har bönderna drabbats hårt och när nu flera kostnader höjs på grund av kriget i Ukraina kan det innebära slutet för många lantbruk, menar ordföranden Anita Boman Daniels.

I början av året uppgav Lantbrukarnas riksförbunds (LRF) ordförande i Dalarna, Anita Boman Daniels, att lantbrukarna då befann sig i den allvarligaste kris hon varit med om.

När nu kriget brutit ut i Ukraina och flera kostnader ökat ytterligare är läget ännu värre och oron är stor bland lantbrukarna i länet.

– Om vi sa att det är kris då så är det katastrof nu. Man beräknar hur mycket högre kostnader lantbruket har och nu pendlar det mellan 7,5 och 8 miljarder, beroende på hur högt oljepriset är, så det är väldigt, väldigt illa, säger Boman Daniels.

Hon fortsätter:

– Jag har suttit och ringt runt till flera av våra lokalavdelningar och det är jättestor oro och bekymmer.

Behövs mer stöd

Lantbrukarna fick ekonomiskt stöd i samband med pandemin och i regeringens vårändringsbudget avsätts en miljard kronor till stöd för jord- och skogsbruket då priset på bland annat diesel, el och gödsel har skjutit i höjden, vilket har påverkat svenska lantbrukare mycket.

Anita Boman Daniels menar att mer stöd måste till om man vill se fortsatt matproduktion i Sverige.

– En större del av den prishöjning på mat som sker ut mot konsumenterna måste vi få ta del av för att det här ska gå, säger hon.

I klippet: ”Kommer att se lantbruk som lägger ned” – Anita Boman Daniels berättar om hur flera kriser på rad drabbar lantbrukarna och vilka som drabbas hårdas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.