Priset på ridskolehästar forsätter att skena – ridklubben i Älvdalen tvingas leta på annat håll

Uppdaterad
Publicerad

När priset för ridskolehästar fortsätter att öka, måste ridklubbarna söka upp andra hästar för att kunna bedriva ridskola. Vid Älvdalens ridklubb har man på senaste tiden köpt in hästar som till exempel inte är färdigutbildade.

Redan för ett år sedan hade Mora ridklubb börja känna av bristen på antalet ridskolehästar. En brist som drivit upp priserna rejält och som sedan dess ökat ännu mer.

– Jämfört med innan pandemin så har priserna på de utbildade hästarna nästan fördubblats, säger Birgitta Mjöberg, ordförande för Älvdalens ridklubb.

Får köpa andra slags hästar

Några av ridklubbens hästar är över 20 år gamla, vilket betyder att nya hästar måste köpas in.

På kort tid har ridklubben ändå kunnat köpa den icke-färdigutbildade hästen Jojje, fått en äldre travhäst skänkt till sig och köpt in ytterligare en ponny från en privatperson som ungdomssektionen lyckats samlat ihop halva summan till.

Men det är hästar som klubben kanske inte valt att köpa innan pandemin och prisökningen.

– Det får inte ta för lång tid för hästarna att komma in i verksamheten – men samtidigt får man inte stressa så att hästar eller ridande far illa, säger Birgitta Mjöberg.

Linnea Bergström är ridlärare och har själv varit med och köpt in hästarna till klubben.

– Just nu får man fokusera på de hästar man har och kanske spara ifall det kommer något tillfälle, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.