Jan Bohman (S) säger att kommunen planerar att bygga mer än 1 500 bostäder de kommande fyra åren. Foto: Patrik Boberg/SVT

Borlänge vill bygga bort trångboddheten

Uppdaterad
Publicerad

Den officiella siffran över antalet invånare på Tjärna Ängar är omkring 3 500 personer. Samtidigt sägs det att det verkliga antalet personer överstiger 10 000 personer. Och politikerna är väl medvetna om trångboddheten.

Familjen Tahliil bor 11 personer på två rum och kök i Tjärna Ängar, och det sägs att det bor fler än tiotusen personer i området. Siffrorna bekräftas även från de ansvariga politikerna och socialtjänsten. Folk bor väldigt trångt här, och någon snabb lösning finns inte.

Jan Bohman (S), kommunalråd i Borlänge, säger att trångboddheten är en utmaning och att det är något samhället inte ska acceptera.

Tjärna Ängar inifrån

– Det är precis det som är en av utmaningarna på Tjärna Ängar och i andra områden i Borlänge. Många bor väldigt trångt och det är klart att vi inte kan acceptera att man ska tvingas att bo under så fattiga omständigheter.

Jan Bohman förklarar också att man nu ligger på en högre takt i bostadsbyggandet än vad man gjort på decennier.

– I den bostadsförsörjningsplan som vi har för de kommande fyra åren så planerar vi för mer än femtonhundra bostäder.

Oppositionsrådet Agneta Nyvall (M), är dock kritisk:

– Jag tycker att det är dåligt att man på socialtjänsten sida inte har skaffat ett större lägenhet för den här familjen. Om vi moderater får bestämma så vill vi gå igenom och se till att det finns bostäder som fungerar för de här familjerna som bor på Tjärna Ängar.

Tomas Ahlin som är chef för Borlänges individ- och familjeomsorg säger dock att det är en myt att socialtjänsten delar ut lägenheter till människor.

– Det är fri bosättning i Sverige, man har ansvar för sitt eget liv och i det ingår också att ordna boende om man flyttar.

Såväl Tomas Ahlin som kommunalrådet Jan Bohman berättar också att det finns problem med svarthandel kopplad till bostäder och andrahandskontrakt i området.

– Jag stött på exempel på över trettio personer som är skrivna på en adress, och det är klart att alla de inte bor där, utan det är något slags illegal verksamhet kopplat till det, säger Tomas Ahlin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tjärna Ängar inifrån

Mer i ämnet