Helena Hermansson är en av två lärare från Dalarna som tilldelats Hédi Frieds lärarstipendium. Foto: Privat

Dalalärare tilldelades Hédi Frieds stipendium – ”Enorm ära”

Publicerad

Helena Hermansson från Borlänge och Kajja Holmgren från Ludvika blev två av årets vinnare av Hédi Frieds lärarstipendium.

– Det är en enorm ära, säger Helena Hermansson till SVT Dalarna.

Varje år, i samband med Förintelsens minnesdag delas Hédi Frieds lärarstipendium ut till en eller flera lärare som med utgångspunkt i lärdomar från Förintelsens historia arbetar med frågor om tolerans, demokratiska värderingar och individens eget ansvar.

I år tilldelades Helena Hermansson från Borlänge och Kajja Holmgren från Ludvika stipendiet.

Helena Hermansson är toleranspedagog i toleransprojektet i Borlänge.

– Att få denna utmärkelse betyder jättemycket för mig och det arbete jag gör tillsammans med mina fantastiska kollegor. Att jobba med demokratistärkande arbete och identitetsutveckling hos ungdomar är ett fantastiskt roligt, men många gånger även tufft arbete, säger Helena Hermansson.

Vill inspirera andra

Toleransprojektet går ut på att ungdomar ska reflektera över etiska dilemman, personligt ansvar och människovärde. De får också lära sig mer om mänskliga rättigheter, konsekvenser av intolerans, förutsättningar för demokrati och samexistens.

– Att få detta pris är dels en enorm ära då Hedi alltid varit en stor förebild. Det ger mig även energi och kraft att i olika former fortsätta att arbeta för demokratiska värden och jag hoppas att vårt arbete även kan inspirera andra att verka i samma anda, säger Helena Hermansson.

Utöver Helena Hermansson och Kajja Holmgren tilldelades även Charlotta Granath, som jobbar på en skola i Sundbyberg, och Rickard Albo, som är fritidspedagog, stipendiet.

Toleransprojektet Borlänge

Toleransprojektet är ett långsiktigt arbete för social hållbarhet. Det handlar om att få unga människor att hitta sin roll och identitet i ett positivt socialt sammanhang.

Toleransprojektet bygger på ett pedagogiskt förhållningssätt framarbetat under närmare 20 år av lärare i Kungälvs kommun. Därav kallas förhållningssättet även för Kungälvsmodellen i en del sammanhang. 

Förhållningssättet, eller modellen, utarbetades på uppdrag av kommunchefen i Kungälv som en reaktion på nynazisters mord på John Hron 1995. Toleransprojektet har uppmärksammats av FN som en fungerande strategi i arbetet med att öka den sociala sammanhållningen bland ungdomar.

Projektet är en del av Segerstedtinstitutets (Göteborgs universitet) stöd till kommuner, myndigheter och andra organisationer och finns idag spritt över hela landet.

Källa: Borlänge kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.