Nu ska högskolan forska på våldsbejakande extremism

Uppdaterad
Publicerad

Högskolan Dalarna ska dra igång ett fyraårigt doktorandprojekt om våldsbejakande extremism.

Projektet har tillkommit efter samtal om hur olika aktörer kan vara med och bidra till utvecklingen av ett socialt hållbart samhälle och gemensam främja demokrati och motverka extremism. Att det är just i Dalarna som forskningsprojektet kring våldsbejakande extremism ska göras är inte en slump.

– På Högskolan Dalarna finns en kunskapskompetens inom området, sen är de aktörer från näringslivet som är med och samarbetar kring det här projektet förankrade i Dalarna, berättar Tomas Axelsson, forskare på Högskolan Dalarna och fortsätter:

– Men generellt blir det ett nytt kunskapsbidrag för hur man ska jobba förebyggande mot våldsbejakande extremism i samhället, inte bara begränsat till Dalarna utan i vidare meningen. Frågorna är väldigt omfattande i vår tid.

Projekt på fyra år

Projektet är ett fyraårigt doktorandprojekt som genomförs tillsammans med Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet och också tillsammans med Spendrups och ABB. Och att näringslivet är med och finansierar gör forskningsprojektet speciellt, berättar Axelsson.

– Att de är intresserade av att stötta humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning som ligger en bit ifrån deras näringsverksamhet, det är väldigt speciellt och väldigt glädjande, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.