Av 30 jämförda kommuner i landet ligger Falun på 30:e och sista plats och Borlänge på 28:e plats när det gäller de sämst ställda pensionärernas ekonomi.
Om man väger samman de olika hushållstypernas situation visar det sig att Skövde är den bästa kommunen att bo i och Kalmar den sämsta. Men även här ligger Falun dåligt till, med plats 28. Borlänge ligger något bättre till med plats 19, men dock på den sämre halvan.
Noteras kan att samtliga typhushåll får mer pengar över 2008 i jämförelse med tidigare år. Men rapporten visar på tuffa ekonomiska villkor överlag för hyresgästerna. De har svårt att skapa en ekonomisk buffert för oförutsedda utgifter eller arbetslöshet. Och personer med garantipension har en mycket utsatt position.
Vad som hjälpt upp situationen för familjer där båda förvärvsarbetar är jobbbskatteavdraget och i de flest fall reallöneökningar. Fördelar som pensionärerna inte får ta del av. Ensamstående med barn och ensamstående med låg lön har det också tufft och arbetslöshet eller sjukdom kan drabba de grupperna hårt.
Nils Nilsson, ordförande för PRO Dalarna och därmed representant för stor grupp pensionärer, säger i ett pressmeddelande:
– Man kan undra var det är för fel på Falun och Borlänge som inte klarar av att ge sina ?fattigpensionärer? en dräglig tillvaro. 30:e och 28:e plats är ett hån. Att bara ha några hundralappar över när skatt, hyra och nödvändiga kostnader är dragna är inte mänskligt. Något måste göras!
Fakta: Garantipension
Den som saknar eller har en låg inkomstgrundad pension kan få garantipension från och med den månad han/hon fyller 65 år. Den som aldrig haft några arbetsinkomster får du ingen inkomstgrundad pension. Hela pensionen kommer då att bestå av garantipension. Den som har en låg inkomstgrundad pension får garantipensionen
som ett tillägg till den intjänade pensionen.
Full garantipension är 6 777 kronor per månad för den som är gift och 7 597 kronor per månad för den som är ogift (beloppen gäller 2009).
www.forsakringskassan.se