Nya och hårdare utsläppsregler gör att det snart slut med gamla vedspisar i köket. Foto: TT

Boverket: Alla påverkas inte av de nya reglerna

Uppdaterad
Publicerad

Miljökraven för vedeldade spisar och pannor ska skärpas. Detta har upprört och oroat många – kanske i onödan, eftersom Boverket menar att de nya kraven gäller främst för nybyggen.

I juli införs strängare miljökrav för att elda med ved och pellets. Det finns en miljon värmekällor i landet av den här typen, och de nya reglerna har skapat ett uppror i sociala medier.

”Gäller främst nybyggen”

Boverket vill nu lugna den som redan har exempelvis en vedspis eller vedkamin installerad: Alla kommer inte omfattas av de strängare reglerna.

– Det verkar som att många har missuppfattat de här reglerna. Folk har varit väldigt bestörta och trott att vi ska förbjuda vedeldning men så är inte alls fallet. De nya reglerna gäller främst nybyggen och införs av hälsoskäl, säger Lena Hagert Pilenås på Boverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.