• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Borås kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet i centrala Borås med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Sjuhärad.

Foto: Terje Bendiktsby/TT

Minst en halvmeter snö överallt

Publicerad

Den som siktar på att spendera delar av påsken i en skidbacke kan känna sig lugn. Snödjupet är bra på de flesta ställen i Dalarna och nedfarterna öppna.

De allra flesta nedfarter och liftsystem är öppna i dalafjällen. Säfsen, Idre och Sälen har runt en halvmeter snö i pisterna. I Romme finns hela 90 cm snö. Den som vill ha extra allt när det gäller snödjup får dock bege sig utanför länsgränsen. Närmare bestämt till Riksgränsen, där är snödjupet i skrivande stund 180 cm och backarna öppna till 22 maj.

De alpina skidanläggningarna är nästan helt beroende av att tillverka konstsnö i dag.

– Vi brukar skoja om att natursnö är trevligt och fint att ha på träden, men det skulle aldrig hålla om man skulle öppna bara på natursnö. Då skulle säsongen bli väldigt kort, sade Gustav Eriksson som är anläggningschef på Kläppen inför årets säsong.

200.000 besökare

Enligt Sveriges skidanläggningars organisation, SLAO, väntas runt 200.000 dagliga besökare till de svenska skidanläggningar som håller öppet under påsken. Utslaget på antalet besökare under påsken blir det 1.500.000 skidåkardagar som spenderas i backen, vilket är 20 procent av hela säsongens skidåkardagar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vårtklimat – snö

Mer i ämnet