Foto: arkivbild

SLAO: Skidåkningen kommer överleva

Uppdaterad
Publicerad

SLAO, Svenska Skidanläggningars VD hans Gerremo skriver till SVT Dalarna att skidåkningen kommer att överleva med snökanoner, om klimatet blir varmare.

– Det är ingen nyhet att det i slutet av detta sekel spekuleras i att det blir ett varmare klimat. Men ingen kan med säkerhet säga vilken tidpunkt och vilka temperaturnivåer, det blir, skriver Hans Gerremo till SVT Dalarna. Han är tillförordnad vd för SLAO (Svenska Skidanläggningars Organisation).

– Vi i branschen har utvecklat mycket bra system för att tillverka snö sedan 1975, alltså 40 år tillbaks i tiden. Det är ingen nyhet att vi i takt med efterfrågan av skidåkning, ser till att vi säkrar våra skidanläggningar med fina nedfarter, skriver Hans Gerremo.

Han menar också att 80 % av våra svenska skidanläggningar har inte kunnat öppnat och utvecklat sina skidanläggningar på bara natursnö, sedan 30 år tillbaka.

– Snökanonsnö är mycket stark och tål värme. Vi kan idag tillverka snö vid temperaturer vid några minusgrader, med andra ord har tekniken förfinats.

– Skidåkningen kommer att överleva med snökanoner, om klimatet blir varmare. Vi kan göra mycket snö, under korta perioder av kyla, vilket kommer att vara möjligt även i framtiden, avslutar Hans Gerremo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vårtklimat – snö

Mer i ämnet