Foto: TTVisa alla (6)
Visa alla (6)

Brand i gruva – alla arbetare evakuerade

Uppdaterad
Publicerad

Det brann under tisdagen i gruvan i Garpenberg. Alla personer kunde räddas ur gruvan.

Klockan 8.58 på tisdagsmorgonen kom larmet till SOS-alarm om en brand i gruvan i Garpenberg i Hedemora kommun. Branden ska ha startat över 800 meter under jorden och larmet ringdes in från gruvan. Räddningledaren Mats Jansson berättar för SVT att det är en container med plastmaterial som brunnit och att 165 personer fanns nere i gruvan när branden startade.

Räddningstjänsten informationsansvarige uppger för SVT vid 10.45 att alla gruvarbetare evakuerats ur gruvan och att branden ska vara släckt.

– Rutinerna har fungerat bra, säger Daniel Lundin hos räddningstjänsten till SVT.

Evekueringen kunde påbörjas strax före klockan 10 på förmiddagen och ingen person ska ha skadats. Branden kunde släckas med hjälp av en rökdykargrupp som använde värmekamera för att lokalisera branden.

Vårt team på plats i Garpenberg

Det är i den nya delen av gruvan som invigdes för ungefär ett år sedan som det brunnit. Gruvan är 1.200 meter djup och branden ska ha startat 826 meter under jord. Våra reportrar i Garpenberg har stoppats vid grindarna och får inte komma fram till gruvan.

– Vi såg flera ambulanser åka in i området tidigare, men vi har inte sett några ambulanser åka här ifrån ännu, berättar vår reporter Charlotte Pettersson som är på plats utanför grindarna till gruvan.

Branden ska utredas

Det är fortfarande oklart när arbetet vi gruvan kan återupptas efter branden.

– Jag har inga uppgifter kring det. Vi har precis avslutat evakueringen och branden är släckt. Nu pågår ett utredningsarbete kring var som orsakat branden och kring hur räddningsarbetet gått till, säger Marcela Sylvander, informationschef hos Boliden till SVT.

Hon har inga uppgifter kring hur de arbetare som varit fast i gruvan mår efter evakueringen.
– De är ovan jord. Jag har inga ytterligare uppgifter om hur de mår, men vi har inga rapporterade skador och det är vi glada för, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer