Foto: Anders Hansson/SVT

Brand i Söderbärke – flerfamiljshus totalförstört

Uppdaterad
Publicerad

Tidigt på onsdagsmorgonen började det brinna i en lägenhet i ett flerfamiljshus i Söderbärke i Smedjebackens kommun. Huset blev snabbt övertänt och räddningstjänsten fick inrikta sig på att rädda byggnader runt omkring.

En lägenhet i en träfastighet började brinna tidigt på onsdagsmorgonen i Söderbärke. Alla boende i huset evakuerades tidigt på morgonen, uppger polisen. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Fokus på att hindra spridning

Räddningstjänst från Smedjebacken, Ludvika, Borlänge och Avesta finns på plats vid branden. Till en början försökte räddningstjänsten släcka branden i takkonstruktionen inifrån genom rökdykning, men vid 08.30 säger räddningsledaren Henrik Karlsson att man främst fokuserat på att branden inte ska spridas till närliggande byggnader och att det inte finns någon byggnad kvar att rädda.

– Den har brunnit ned. Nu lägger vi på vatten för att kunna avsluta här, säger han och fortsätter:

– Vi har fokuserat på att rädda omkringliggande byggnader. Det ligger både matbutik, vårdcentral och lägenheter precis intill här.

En förd till sjukhus

En person har förts till sjukhus med ambulans, men enligt polisen ska personen inte ha skadas av rök eller eld från branden, utan det ska handla om annat sjukdomstillstånd.

Det ska finnas risk för att branden sprids till andra byggnader, framförallt på grund av gnistregn och man arbetar på plats med att begränsa spridningen.

Förundersökning om mordbrand

Polisen har inlett en förundersökning rubricerad som mordbrand. Det finns ingen misstänkt i nuläget. Platsen kommer att spärras av och så snart det är möjligt undersökas av kriminaltekniker.

– Det är oklart vad det blir för rubricering, men vi behöver en anmälan för att kunna spärra av och göra tekniska undersökningar och så vidare. Det skulle kunna handla om mordbrand till exempel men det finns också teorier om något elfel som vi måste undersöka vidare, säger Stefan Dangardt som är polisens presstalesperson i Dalarna.

Foto: Anders Hansson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.