• Viktigt meddelande:

    Villabrand med kraftig rökutveckling i Vilhelmina tätort. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Räddningsledare Kent Nilsson berättar om avfallsbranden Foto: Stillbild: Charlotte Pettersson/SVT och Kristian Arcari Grau. Video: Charlotte Pettersson/SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Brand på avfallsanläggning i Borlänge – rök drev in över centrum

Uppdaterad
Publicerad
Det brinner på en avfallsanläggning i Borlänge. Räddningstjänsten har beräknat att branden kommer att ta flera timmar att släcka.
Rök från branden driver in i centrum och boende uppmanas stanna inomhus.

Larmet om en brand i en större sophög på en avfallsanläggning på Ägovägen i Borlänge kom strax före klockan 8.30 på torsdagsmorgonen.  Det var en sophög med bland annat plast som börjat brinna. Enligt räddningsledaren på plats ska den brinnande högen vara 20 gånger 20 meter stor och den ska sitta ihop med en annan större hög.

– Där har vi nu jobbat med att separera det som brinner från det som inte brinner. Vi har lyckats begränsa branden och stoppat spridningsrisken som vi ser det, säger Kent Nilsson, räddningsledare på plats vid 11-tiden.

Räddningstjänsten har personal från två styrkor vid anläggningen. Personal från det företag som äger anläggningen finns också på plats med egna tankbilar och lastmaskiner.

Borlängebor uppmanas att hålla sig inne

Vid 11-tiden gick räddningstjänsten ut med ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten, om att rök drev in över centrala Borlänge från branden. Boende uppmanades gå inomhus och stänga ventilationen.

Vid 13-tiden uppger SOS-alarm att räddningsledaren meddelar att faran är över och att de restriktioner som funnits nu har hävts.

– Vi har två man kvar för att assistera personalen på anläggningen. Det kommer även fortsatt att komma en hel del rök eftersom det pyr i massorna, men vi har tagit tillbaka VMA:t nu, berättar räddningsledare Kent Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer