Brandflyget håller koll från skyn

Uppdaterad
Publicerad

Med torrt och varmt väder ökar brandrisken i skog och mark. Ökad brandrisk ökar också fler flygningar på med brandflyg som görs i länet.

– De är ovärderliga för oss, det är de som ger oss möjlighet att hitta bränderna i tid, innan de växer sig stora, säger Per Stridde, insatsledare på räddningstjänsten Dala Mitt.

Staten står för bensinkostnaden

Brandflyget är uppdelat på tre distrikt – sydöst, sydväst och nord – och bemannas av piloter ur olika flygklubbar. Kostnaden för bensin står staten för.

– Turen vi gjorde i dag på två och en halv timme kostar ungefär 2.500 kronor. Då täcker vi in större delar av Dalarna. Det är en väldigt liten försäkringskostnad för att förhindra något mycket större, säger Michael Karling som ingår i den grupp piloter som utgår från Avesta vid sina flygningar.

TV: Se inslaget från brandflyget här

Fem timmars flygning

Piloterna, som flyger ideellt, är privatpiloter som i utbyte mot sina insatser får flygtimmar, som kan vara värdefulla om man vill satsa på en karriär som pilot.

Piloterna flyger samma rutt varje gång. Vid hög brandrisk görs två flygningar på en dag, vilket för Michael, Malin och de andra som flyger i sydöst, betyder fem timmar i luften på en dag.

Blir det inte tråkigt att flyga samma runda varje gång?

– Nja, om det är väldigt turbulent och skakigt så är det väl inte så kul att vara uppe så länge, men annars är det inga problem, säger Michael Karling.

– Det hjälper att man har gott sällskap, säger Malin Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.