Foto: Niko Ago, SVT

Regionen säger nej till coronatest av räddningspersonal

Uppdaterad
Publicerad

Johan Szymanski, räddningschef för brandkåren i Norra Dalarna, vill att även räddningspersonal ska coronatestas. Nu har svaret kommit från region Dalarna och räddningschefen får nobben.

– På grund av begränsade resurser på laboratorier (stort antal prover samt begynnande brist på material) måste vi prioritera sjukhusvårdade patienter med luftvägssymtom. Vi kan i nuläget inte heller provta vårdpersonal, trots Folkhälsomyndighetens rekommendationer att dessa ska prioriteras i andra hand. Detta för att sjukvård och vård av gamla ska upprätthållas, skriver Bodil Petersén, smittskyddssköterska på Region Dalarna i ett mejlsvar till Johan Szymanski.

Hon skriver vidare att det är viktigt att ha räddningstjänsten igång och att man hoppas på att det så småningom blir bättre möjligheter till provtagning.

Coronaviruset i Dalarna

Vill kunna planera

Johans Szymanski motiverar sitt önskemål om att coronatesta räddningspersonalen så här:

– Det handlar dels om att lugna vår egen personal, vi vill också veta om vi har smittan i vår organisation förstås och kunna personalplanera utifrån det, säger Johan Szymanski.

För tillfället har ett fåtal i räddningsstyrkan på Brandkåren i norra Dalarna fått gå hem med symptom. Men räddningschefen ser att den situationen snabbt skulle kunna förändras till det värre.

I klippet ovan förklarar räddningschefen mer om varför ett test på räddningspersonal behövs och vad som skulle kunna bli ett värsta tänkbara scenario där räddningspersonal sjukskrivs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet