Tre brandflyg har anlänt till Särna och påbörjat vattenbombningen av brandområdet. Foto: SVT/Arkiv

Tre brandflyg från Italien och Frankrike vattenbombar Trängslet

Uppdaterad
Publicerad

Vid 11.40-tiden på måndagen började ett av de två begärda italienska brandflygen arbetet med att vattenbomba brandområdet i Trängslet. Totalt är tre brandflyg i luften just nu. Samtidigt uppmanar Mora brandkår allmänheten till att inte vistas vid Österdalälven från Särna och söderut mot Trängsletdammen.

Anledningen till uppmaningen ligger i att det är från det området som brandflygen fyller sina tankar. Hur länge planen beräknas använda sig av området är i nuläget oklart, men under tiden som arbetet pågår uppmanas alltså allmänheten att hålla sig undan från platsen.

– Man får inte vistas där, meddelar Mora brandkårs presstalesperson Emma Jidemyr.

Skogsbranden i Trängslet

Brandflyg från Italien och Frankrike

Just nu jobbar tre brandsläckningsflygplan med att släcka branden på skjutfältet i Älvdalen. Flygplanen kommer från Frankrike och Italien och de har vattenbombat brandområdet sedan klockan 11 på måndagsförmiddagen.

För tillfället arbetar flygplanen i norra delen av brandområdet och strategin är att flytta till norr och sedan mot öster. Den västra sidan av brandområdet bedöms vara klar så där kan markpersonal nu gå in och jobba vidare.

Vattenbombningen från flygplanen ser ut att ge god effekt på släckningsarbetet, enligt räddningstjänsten. Planen flyger i skift så att ett flygplan alltid hämtar vatten och ett flygplan dumpar.

Drabbades av tekniskt problem

Det var beslutat att två italienska brandflyg skulle ansluta till räddningsarbetet i Trängslet under dagen och kort därefter kom beskedet att endast ett av de två planen hade möjlighet att ta sig till länet.

– Det andra planet har fått ett tekniskt fel. När det är åtgärdat kommer man att se över situationen och besluta om vart det ska skickas, sade Emma Jidemyr tidigare i dag.

Men nu är alltså de båda italienska planen på plats i Älvdalen, och har fått sällskap av ett från Frankrike.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Trängslet

Mer i ämnet