Foto: SVT/Mats Andersson/TT

Frivilligt arbete under sommarbränderna ersätts

Uppdaterad
Publicerad

Nu finns det möjlighet att söka ersättning för alla dom som frivilligt ställde upp under bränderna i somras. MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, har avsatt 25 miljoner kronor som ska betalas ut till de som hjälpte till i skogsbränderna.

Det är Länstyrelsen i Gävleborg tillsammans med Ljusdals kommun som har i uppdrag att betala ut de 25 miljoner kronor som MSB i efterhand beslutat att avsätta till de frivilliga räddningsinsatserna i sommarens bränder i Sverige.

– Det är en av Sveriges största bränder i modern historia och vi hade nog inte klarat av att hantera en så här stor insats utan det stöd som vi har haft hos frivilliga. Det är en trolig orsak, att man ser vikten i att uppmuntra det civila samhället i att bidra vid större kriser, säger Joel Isensköld, samordningschef på Länsstyrelsen.

Skogsbränder i Jämtlands län 2018

Utbetalningar har redan börjat

Länsstyrelsens bedömning är att minst 300 personer arbetade som frivillig under räddningsinsatserna i Hälsingland.

– Vi har fått in 180 ansökningar hittills, en del har fått ersättningen medan andra kommer att få den här månaden. Det kommer in ansökningar löpande hela tiden, säger Joel Isensköld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränder i Jämtlands län 2018

Mer i ämnet