På flera håll i Sverige rasar massiva skogsbränder. Flera kommuner efterlyser frivilliga som kan stötta räddningstjänsten under deras tunga arbete. Liselotte Johansson på bilden är en av volontärerna i Ljusdal. Foto: TT/Maja Suslin

Fler än 6 000 ville stötta när skogen brann

Uppdaterad
Publicerad

När skogsbränderna rasade som värst i sommar anmälde sig sammanlagt 6 120 frivilliga till Röda Korset, som skött den nationella samordningen av volontärer.

Nu, när brandläget förbättrats, avslutas samordningsinsatsen, enligt ett pressmeddelande från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Listor med totalt 888 namn på frivilliga delades ut i fem län. I Ljusdals kommun ställde omkring 300 personer upp. I samband med branden vid Möckelsjöberget utanför Härnösand anmälde sig runt 150 personer som frivilliga – på ett enda dygn.

– Sommarens bränder visar verkligen på vikten av frivilliga i svensk krisberedskap. Jag är otroligt imponerad av uthålligheten hos räddningstjänsten och tagen av engagemanget hos frivilliga och företag som ofta sett till att ”vardagen” fungerat genom att till exempel lösa vatten, mat och sängplats åt räddningspersonalen där det behövts, säger Ylva Johnsson Strömberg, krisberedskapschef på Svenska Röda Korset, i pressmeddelandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränder i Gävleborgs län 2018

Mer i ämnet