Brist på barnmorskor hotar patientsäkerheten

Publicerad

I både Gävleborg och Dalarnas landsting kommer det i sommar att bli mycket stor brist på barnmorskor enligt en rapport från Vårdförbundet som presenterades i dag.

– Vi känner också stor oro för patientsäkerheten. Arbetsgivarna måste se över planeringen för hela året. Löner, villkor och karriärvägar för våra fyra professioner måste prioriteras. Det gäller nu och för den framtida kompetensförsörjningen, säger Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet i ett pressmeddelande.

Bemanningssituationen för landets vårdpersonal ser inte ljus ut inför sommaren om man ser till Vårdförbundets rapport som presenterades i dag. Inför sommaren 2014 uppger 18 av Vårdförbundets 21 avdelningar att det råder större eller allvarlig brist på sjuksköterskor. I vartannat landsting är prognosen även att det kan bli en större eller allvarligare brist på barnmorskor och hit räknas både Dalarna och Gävleborg.

Vårdförbundet oroliga

I rapporten från Vårdförbundet framgår det också att Dalarnas landsting har allvarlig brist på sjuksköterskor nu i sommar. I Gävleborg har man samma problem fast då gäller det rekryteringen av specialistutbildade sjuksköterskor. Bemanningen inför sommaren oroar Vårdförbundet.

– Vi känner stor oro för våra medlemmar i sommar. De behöver vila och återhämtning. Vi ser redan nu i både Arbetsmiljöverkets och Försäkringskassans rapporter att den psykosociala arbetsmiljön för våra professioner kraftigt har försämrats och att de blir sjuka allt oftare.

Däremot är det inte någon brist på röntgensjuksköterskor och biomediciniska analytiker, de båda är tillhör yrkesgrupperna som är bäst bemannade i sommar.

Här hittar du Vårdförbundets rapport.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer