Axel Vallentgoed visar runt i en industri- eller fabriks­miljö vid Moraknivs fabriker i Mora.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det blev helt annorlunda än jag förväntat mig” – följ med Axel Vallentgoed och se vad han fick göra när han testade ingenjörsyrket på Morakniv. Foto: Johan Lundahl/SVT

Brist på ingenjörer – praktik ökar intresset för yrket

Uppdaterad
Publicerad

Betald praktik är en effektiv väg för att öka ungas intresse för teknikutbildningar, visar en ny rapport. Studenten Axel har gjort praktik på ett företag i Mora.
– Jag har fått en annan bild av yrket, säger han.

20-årige Axel Vallentgoed har praktiserat på Morakniv. Han är en av 7 000 unga vuxna som sedan 2012 har genomfört praktik via det så kallade Tekniksprånget. Nu siktar han på att plugga till civilingenjör, och chanserna till jobb är stora. Det saknas nämligen 2 900 ingenjörer i landet enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

Regeringen satsar 18 miljoner per år fram till 2026 för att tillsammans med arbetsgivare finansiera betalda praktikplatser i Tekniksprånget.

Praktik ger bra resultat

SCB har nu gjort en uppföljning av projektet på uppdrag av Kungliga ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) som visar att 93 procent av praktikanterna påbörjat högre studier, varav 75 procent valt tekniska utbildningar och 70 procent ingenjörsutbildning.

Fakta om Tekniksprånget

  • Tekniksprånget är ett praktikprogram på 4 månader som riktar sig till unga vuxna med syftet är att få fler unga att vilja bli ingenjörer.
  • Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) har sedan 2012 drivit Tekniksprånget.
  • Cirka 7 000 personer mellan 18 och 21 år har deltagit.
  • 540 arbetsgivare på 200 orter har tagit emot praktikanter.
  • 93 procent av civilingenjörsstudenter och 88 procent av högskoleingenjörsstudenter som gjort Tekniksprånget är kvar i studier år två, jämfört med 85 respektive 77 procent bland alla ingenjörsstudenter.
  • 85 procent av praktikanterna påbörjade studier fyra månader efter praktiken.

Källa: Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien

Johan Sonne som är projektledare vid Högskolan Dalarna i kostym sitter vid campus i Borlänge, personer syns gående i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka blir konsekvenserna om unga inte lockas av ingenjörsutbildningarna? Se Johan Sonne vid Högskolan Dalarna berätta! Foto: Johan Lundahl/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.