Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Brister i samarbetet mellan vårdcentraler och psykiatrin i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Divisionschefen för psykiatrin i Dalarna, Jeanette Hjortsberg, ser ett behov av att förbättra samarbetet mellan vårdcentraler och psykiatrin – samtidigt säger hon att lösningar är på gång.

– Jag tycker i det stora hela att dialogen funkar bra. Sedan vet jag att det fungerar bättre på vissa områden och sämre på andra, säger hon.

Flera vårdcentraler i Dalarna måste ta hand om patienter som egentligen borde vårdas inom specialistpsykiatrin. Det uppger ansvariga i en enkät från SVT.

– Våra områden hakar i varandra. Primärvården har lätt till medelsvåra diagnoser och vi har medelsvåra till svåra. Vi behöver vara mer ansvarstagande och flexibla från båda håll, säger Jeanette Hjortsberg.

SVT Nyheterna Dalarna granskar psykiatrin

Ansvariga på vårdcentraler och patienter vittnar om att patienter hamnar mellan stolarna och bollas runt. Vad säger du om det?

– Jag vet att det förekommer och vi har lika stort ansvar från båda håll att lösa det här för patienterna. Vi behöver samverka bättre.

I klippet ovan svarar divisionschefen för psykiatrin i Dalarna på hur man ska förbättra samarbetet med primärvården.

Ansvarsfördelning mellan primärvård och psykiatrin:

Ansvarsfördelningen mellan specialistpsykiatrin och primärvården ser olika ut i olika regioner, men enligt de flesta riktlinjer ansvarar primärvården för patienter med lätt till medelsvår psykisk ohälsa och psykiatrin för patienter med allvarligare psykiatriska problem.  

Psykiatrin har ofta fler och mer omfattande behandlingsmöjligheter och möjlighet att skriva ut mer specialiserade läkemedel. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheterna Dalarna granskar psykiatrin

Mer i ämnet