Brobygget i Ludvika som rasade ihop i somras har nu utsetts till Årets sämsta bygge. Foto: Niko Ago/SVT

Broraset i Ludvika utsett till Årets sämsta bygge

Uppdaterad
Publicerad

Brobygget i Ludvika, där bygget rasade ihop i juli i år, har utsetts till årets sämsta bygge 2017.

Det är tidningen Bygggnadsarbetaren som har utsett bygget till årets sämsta och de poängterar särskilt att olyckan hade kunnat sluta i en ännu större katastrof:

”Men faktum är att det kunde slutat ännu värre. Bara några minuter före raset körde ett stort godståg under ställningen där ett 15-tal arbetare befann sig.

Broraset i Ludvika

”Kunde blivit många dödsfall”

'Det kunde blivit en katastrof med många dödsfall. Man vågar inte tänka på vad som hänt om ett tåg kommit när formen rasade eller strax efteråt. Hur kunde de få köra tåg medan gjutningen pågick?' säger Pierre Lund till Byggnadsarbetaren.

Underdimensionerad ställning

Förra veckan var Skanskas utredning av broraset färdig. I utredningen kom de bland annat fram till att en ställning på bygget var underdimensionerad

– Vi måste se över rutinerna och kanske ha två av varandra oberoende konstruktörer som räknar på hållfastheten och sedan se om de kommer fram till samma sak i fortsättningen, säger Per-Arne Engström, regionchef väg/anläggning Norr Skanska.

LÄS MER: Byggställningen var underdimensionerad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Broraset i Ludvika

Mer i ämnet