Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur stor är risken för hudcancer för till exempel barn som ofta blir insmorda med solkräm? Hudläkaren Olga Shnyra i Falun svarar. Foto: Johan Lundahl/SVT

Brun utan sol och UV-kläder – hudläkaren i Falun om hur du skyddar dig mot hudcancer

Uppdaterad
Publicerad

Hur stor är egentligen risken att få hudcancer? Spelar det någon roll om man smörjer in sina barn med solkräm och låter de ha UV-kläder, eller att man använder ”spraytan” istället för att sola? Hudläkaren Olga Shnyra i Falun reder ut.

Förr använde man varken UV-kläder eller solkräm, vilket idag är en vanlig syn på stränderna. Trots det har antalet melanom fördubblats i Dalarna.

Hudläkaren Olga i Falun menar att inget solskydd är hundraprocentigt.

– Men en kombination av de olika skydden hjälper. Det är också viktigt att man använder solskyddskräm på rätt sätt. Till att börja med, smörj två gånger ett par timmar innan man går ut i solen, säger Olga Shnyra.

Stor som en golfboll

Till en vuxen kropp rekommenderas även en stor mängd solkräm – lika mycket solkräm i handen som en golfboll.

I klippet: Hudläkaren Olga berättar hur stor risken för hudcancer är för bland annat barn med UV-kläder och de som använder ”spraytan”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.