Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
30 juni har årets upplaga av Ingmarsspelen premiär. Byns Mats Larsson som spelar husbonden Tims Halvar beskriver varför Ingmarsspelen i Nås fortfarande är aktuella. Foto: Hannes Forssell/SVT

Bygdespelen i Dalarna fortsätter locka publik

Uppdaterad
Publicerad

Bygdespelen i Dalarna fortsätter att locka publik. Även om besökarna på vissa håll minskat, så har antalet speldagar utökats på andra håll. Gemensamt är att spelen fortfarande fyller en stor funktion för bygden.

– Det behöver inte bara vara fotboll och hockey, det ger så mycket för barn och ungdomar att vara med här, säger Mats Gyllevåg, ordförande i Trollbröllopskommittén.

Publikrekord lockar inte

Under storhetstiden på 1980- och början av 90-talet kunde Trollbröllopet locka 1 800 betalande på en kväll. Sedan många år ligger nu publiksiffran stabilt på runt 2 000 betalande på de tre kvällar spelet framförs i Äppelbo. Att komma upp i nya rekord är inget som lockar.

– Vi har inget enormt vinstintresse, vi vill bara kunna se till att sätta nytt tak på hembygdsgården och ge skådespelarna något, säger Mats Gyllevåg.

Dipp blev ökning

Skinnarspelet i Malung har växt på senare år. Efter en dipp runt 2009 vände trenden, och antalet speldagar har utökats från två till tre.

– Det var för att vi såg ett ökat intresse, så det har vi fortsatt med, säger Erik Karlsson, Skinnarspelskommittén.

Himlaspelet i Leksand ligger däremot i träda. Men målet för ordförande Kurt Blomquist är att komma tillbaka i Gropen där Himlaspelet gick under många år.

– Vi har för avsikt att sätta upp Himlaspelet igen, säger han.

Fyra bygdespel i dalarna

Skinnarspelet

Skinnarspelet är en sommarmusikal av Rune Lindström, som ligger bakom tre av de största bygdespelen i Dalarna. Spelas sedan 1967 under midsommarveckan på Orrskogen i Malung.

Himlaspelet

Himlaspelet har spelats sedan 1941 och handlar om bonddrängen Mats Ersson. Mats fästmö anklagas för häxeri och bränns på bål. Mats bestämmer sig då för att söka upp Gud för att få en förklaring. Även detta är en Rune Lindströmsk skapelse.

Ingmarsspelen

En dramatisering (av Rune Lindström) av Selma Lagerlöfs roman Jerusalem. Boken är baserad på verkliga händelser i slutet av 1890-talet. Då 37 Nåsbor utvandrade till Jerusalem efter att en karismatisk predikant övertygat dem om att de skulle få vara med om Jesu återkomst.

Trollbröllopet

Handlar om hur Äppelbo fick sin brudkrona från trollen. Brudkronan finns i Äppelbo kyrka. Skrevs redan 1932 och uppfördes sporadiskt fram till ca 1970. Då gjordes en omarbetning som sedan 1971 satts upp varje år, med undantag av pandemiåren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.