Maj Larsson och systern Eva har byggplanerna klara för en ny fäbod. Foto: Sofie Lind /SVT

Här byggs en ny fäbod upp utanför Malung – ”Mycket jobb”

Uppdaterad
Publicerad

Många fäbodar med grånade stugor har försvunnit med tiden men vid sjön Femtsjön, nordväst om Malung, kan man redan nu skymta getter ute på en nystartad fäbodvall.

– Det här är ju en gammal fäbod dit man for med sina djur på sommaren då betet inte räckte till nere i byn där de bodde. Så då var de här hela sommaren, berättar Maj Larsson.

Det är hon tillsammans med sin syster Eva som nu satsar på att bygga upp en helt ny fäbod på platsen. Visionen är att djur ska beta i vall, precis som förr i världen, och naturnära turism. Många fäbodar finns idag inte kvar – och några nya byggs sällan.

– Att satsa på naturturism är något jag tänkt på länge och nu kändes det rätt, säger Maj Larsson.

Hittills så har en ny väg byggts och ett hus ska snart fraktas upp till platsen dit systrarna redan flyttat upp ett gethus. Andra boende runt sjön är också positiva till att något händer efter många lite folktomma år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.