Foto: Johan Szymanski, Räddningstjänsten Norra Dalarna

Byggnad i Orsa förstörd – misstänkt mordbrand

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagskvällen inträffade en omfattande brand i en mindre byggnad i Orsa. När räddningstjänsten kom till platsen var huset redan övertänd. Branden misstänks vara anlagd.

Det var vid 22-tiden på lördagskvällen som räddningstjänsten i norra Dalarna larmades till platsen. Branden startade i en förrådsbyggnad som bland annat innehöll el-central, tvättstugor och lägenhetsförråd.

”Redan när allmänheten larmade 112 slog det ut lågor genom taket.”, skriver Brandkåren Norra Dalarna på sin Facebook-sida.

Arbetet inriktades till en början på livräddning. Samtidigt som arbetet med att förhindra att branden sprider sig till de intilliggande flerfamiljshusen pågick. Insatsen sträckte sig över natten och räddningstjänsten lämnade platsen vid 04-tiden på söndagsmorgonen. Ingen person kom till skada. 

Orsaken till branden är i nuläget okänd men det finns tecken på att den kan vara anlagd.

– Det verkar vara någonting som tyder på att det är anlagt så man har skrivit anmälan där. Frågan är om det blir allmänfarlig vårdslöshet, skadegörelse eller mordbrand, säger Mathilda Borgström, vakhavande befäl vid polisen i Region Bergslagen till DT.

Under eftermiddagen ändrades brottsrubriceringen till mordbrand.

– Det kan handla om stora värden eller risk för spridning som gör att en brand får den brottsrubriceringen. Och det här var ju bara 8-10 meter från bostadshusen, säger Mats Öhman, presstalesperson på polisen.

Vidare har polisen spärrat av platsen och teknisk undersökning kommer ske under eftermiddagen eller imorgon. Polisen ingen misstänkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.