Hör Viktor Zakrisson (S) och Ulrika Liljeberg (C) om byskolorna – som blivit en valfråga i kommunen. Foto: Lars-Gunnar Larsson/SVT

Byskolorna fortfarande het fråga i Leksand

Publicerad

Socialdemokraterna i Leksand kan tänka sig en skattehöjning för att rädda kvar kommunens byskolor. Men Centern, som sitter på makten och kommunalrådsposten, säger nej till det och vill inte lova någonting i skolfrågan.

I dag börjar skolan igen på många håll, bland annat i Leksand. Där sitter nu en utredning och funderar på den framtida skolorganisationen, deras förslag ska redovisas i höst, dock inte förrän efter valet.

Trots detta kommer skolan att bli en valfråga i kommunen.

– Vi går ut och berättar att vi inte tänker lägga ner några byskolor, säger oppositionsrådet Viktor Zakrisson (S). I sista hand kan vi tänka oss en riktad skattehöjning för att rädda skolorna.

Men kommunalrådet och centerpartisten Ulrika Liljeberg säger nej.

– Jag ser inte det som ett alternativ, säger hon. Dalarna är ett högskattelän och även om Leksand har den lägsta skatten i länet så ligger vi högt i ett riksperspektiv.

Några löften om att behålla alla skolor kan hon heller inte avge. Det handlar om fler saker än pengar, som möjligheten att rekrytera behöriga lärare, valfriheten hos elever och föräldrar, elevhälsan och förstås antalet barn i skolornas upptagningsområden.

– Från Centern vill ha för- och grundskolor i hela kommunen. Men det är många olika faktorer som spelar in och det påverkar hur organisationen så småningom kommer att se ut, säger Ulrika Liljeberg (C).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Dalarna

Mer i ämnet