Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det måste funka att även bo på glesbygden” – Hör vad Roger Eriksson (SD) och Torbjörn Zakrisson (C) har att säga i frågan. Foto: Sofie Lind/SVT

C och SD ser dagmammor som alternativ till förskolor

Uppdaterad
Publicerad

Älvdalspolitikernas mål är att få fler att flytta till bland annat kommunens byar. Dagbarnvårdare, eller dagmammor som det också kallas, skulle vara ett sätt och är en fråga som förenar oppositionspartiet Sverigedemokraterna och styrande Centerpartiet i Älvdalen.

I dagsläget finns det bara en dagbarnvårdare i kommunal regi, den är placerad i Älvdalen.

Men både C och SD kan tänka sig att utreda om dagbarnvårdare kan placeras på fler platser i kommunen.

Privata aktörer

– Privata aktörer är också ett alternativ, säger Roger Eriksson (SD), förstanamn på paritets lista i Älvdalen.

Centerpartiet, där förstanamnet inför hösten är Torbjörn Zakrisson (C), håller med om vikten av att se över service som barnomsorg i glesbygden.

– Skola, vård och omsorg är viktigt men vi måste också skapa en kommun där människor trivs att bo i och vill flytta till, säger Zakrisson.

Geografi spelar roll

Socialdemokraterna, som är med i den styrande majoriteten, sa så sent som i april nej till att inrätta ytterligare en dagbarnvårdare i centrala Älvdalen. Partiet ville då avvakta resultatet av den pågående förskoleutredningen. Men när det gäller dagbarnvårdare i Nornäs är inställningen en annan:

– Det är en sak att etablera dagbarnvårdare i en tätort med fungerande utbyggd förskoleverksamhet och en annan när vi tar hänsyn till geografi, säger Peter Egardt,  förstanamnet på socialdemokraternas lista.

Han menar att det är orimligt att familjerna ska tvingas åka runt 12 mil  tur och retur för att hämta och lämna sina barn.

– Vi får se om det här kommer som ett ärende på förvaltningen och om behovet av barnomsorg kvarstår till hösten, säger Egardt (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2022 Älvdalen

Mer i ämnet