Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Calle, 13, berättar om vad han gör istället för att gå i skolan. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Calle, 13, är ”hemmasittare” – har inte gått i skolan på tre år

Uppdaterad
Publicerad
I Mora kommun finns idag 21 registrerade elever med långvarig frånvaro från grundskolan, eller så kallad ”hemmasittare”. En av dem är 13-åriga Calle, som inte har kunnat gå i skolan på tre år.

I början märkte lärarna ingenting då Calle höll ihop hela skoldagar, för att sedan rasa ihop hemma.

Men ansträngningarna att vara i skolan blev till slut för mycket för Calle -  och han blev totalt utmattad.

Fick diagnosen autism

Calle fick diagnosen autism, en diagnos som före 2011 ingick i särskolan men efter den nya skollagen så tillhör dessa barn den vanliga skolan.

– Hade Calle fått gå i särskolan så hade han fått komma till en skola som har högre lärartäthet och utbildad personal, där hade kan kunnat utvecklas på sina villkor, men det finns inte utrymme i vanliga skolan för honom, säger Calles mamma Anna Svenvik och fortsätter:

– Han är ju som vilken kille som vem som helst, men han behöver saker på ett visst sätt för att fungera.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Calles mamma Anna Svenvik om vad skolan skulle behöva göra. Foto: Ann-Louise Julin/SVT

Anmält till Skolinspektionen

Skolan har ett ansvar att skyndsamt kartlägga barns behov, men det tog åtta månader innan elevhälsan tog tag i Calles situation, så nu har familjen anmält skolan till Skolinspektionen. Men varför det tog så lång tid, kan inte Anna svara på.

– Jag och min man har försökt att få svar på det, men jag vet fortfarande inte. De visste ju att det fanns ett barn med behov av stöd, men det var inte förrän jag ringde till elevhälsan själv, som de började hända något.

Skolan har fått påbackning av Skolinspektionen, men ärendet är ännu inte avslutat.

Den resursskola som kommer att starta i Mora till hösten riktar sig inte till hemmasittare, utan Mora kommun har valt att starta ett hemmasittarteam där man ska börja med insatser i hemmet.

Fakta: Frånvarande elever

Visa

• Kalla fakta har med hjälp av SCB kontaktat 500 slumpmässigt utvalda skolor i hela landet. 411 av dem har svarat under hösten.

• Svaren har viktats för att motsvara antalet elever i hela riket. Kartläggningen visar att 5 500 barn hade en frånvaro längre än halva höstterminen 2017 eller mer än fyra sammanhängande veckor under samma period.

• En fjärdedel av dessa barn går i låg- eller mellanstadiet.

• Det finns två typer av frånvaro i skolan: giltig eller ogiltig. Här har all ogiltig frånvaro räknats in. Dessutom är giltig frånvaro på grund av psykisk ohälsa inräknad. Annan giltig frånvaro, som till exempel fysisk sjukdom eller utlandsresa, inte med.

• Nationalekonomen Ingvar Nilsson beräknar att de hemmasittande eleverna kan kosta samhället sammanlagt mellan 20 och 30 miljarder kronor, förutsatt att de inte tar sig in på arbetsmarknaden. Exempelvis i sjukvård och bidrag.

Källa: TV4:s Kalla Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer