Mora kommun satsar på hemmasittarteam

Uppdaterad
Publicerad

Det finns totalt 21 elever i Mora kommun som har registrerad lång frånvaro från grundskolan. Nu vill kommunen sätta stopp för det och tänker därför satsa på ett så kallat hemmasittarteam.

Mycket tyder på att antalet elever med problematisk frånvaro, även kallade ”hemmasittare”, ökar.

I en granskning som Skolinspektionen har gjort om elever med omfattande frånvaro visar att skolorna behöver bli bättre på att tidigt upptäcka och ta frånvaron på allvar, och att skolor och kommuner behöver utveckla arbetet med att hantera och komma tillrätta med skolfrånvaro.

Görs mycket åt saken – men inte i rätt tid

Resultaten i granskningen visar framför allt att det görs mycket – men inte rätt saker i rätt tid.

En av kommunerna i Dalarna som har problem är Mora. Därför vill man nu satsa på ett hemmasittarteam, för att bryta den negativa trenden.

I klippet ovan berättar Inga-Lena Spansk, skolchef, och Rose-Marie Bogg (C), grundskolenämnd, mer om satsningen.

Fakta: Frånvarande elever

• Kalla fakta har med hjälp av SCB kontaktat 500 slumpmässigt utvalda skolor i hela landet. 411 av dem har svarat under hösten.

• Svaren har viktats för att motsvara antalet elever i hela riket. Kartläggningen visar att 5 500 barn hade en frånvaro längre än halva höstterminen 2017 eller mer än fyra sammanhängande veckor under samma period.

• En fjärdedel av dessa barn går i låg- eller mellanstadiet.

• Det finns två typer av frånvaro i skolan: giltig eller ogiltig. Här har all ogiltig frånvaro räknats in. Dessutom är giltig frånvaro på grund av psykisk ohälsa inräknad. Annan giltig frånvaro, som till exempel fysisk sjukdom eller utlandsresa, inte med.

• Nationalekonomen Ingvar Nilsson beräknar att de hemmasittande eleverna kan kosta samhället sammanlagt mellan 20 och 30 miljarder kronor, förutsatt att de inte tar sig in på arbetsmarknaden. Exempelvis i sjukvård och bidrag.

Källa: TV4:s Kalla Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.