Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Finns en risk att det blir värre” – hör chefen för Falu tingsrätt om lagändringen som kan förvärra läget på landets redan överfulla häkten. Foto: SVT/TT Henrik Montgomery

Chefen för Falu tingsrätt: Ännu högre tryck väntas mot häktena efter halvårsskiftet

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det redan är överfullt i landets häkten kan trycket mot dem blir ännu större efter halvårsskiftet. Detta som följd av en lagändring.

På tingsrätten i Falun är det högtryck just nu. Att fler personer kallas till domstolen just nu är dels beroende på att fler har gripits och åtalats misstänkta för brott och dels beroende på vad tingsrättens chef kallar för naturliga variationer – som kan ge arbetstoppar.

Det är också fler häktningsförhandlingar än vanligt, vilket lett till att det blivit överfullt i häktena både i Dalarna och i hela landet.

Trycket ökar

Men om det är överfullt nu så kan situationen bli ännu svårare efter halvårsskiftet. Då sänks tröskeln för häktning så att ännu fler personer som misstänks för grövre brott kan komma att häktas.

– Vi kan inte ta hänsyn till att det är platsbrist på häktena, för våra beslut måste följa de rättsliga kriterierna, säger chefen för Falu tingsrätt Johan Rosén.

Hans bedömning är att ännu fler personer sannolikt kommer att frihetsberövas efter lagändringen vid halvårsskiftet och hamna i häkte.

I videon: Hör chefen för Falu tingsrätt om växtvärk i rättssystemet och orsaken till att fler kan komma att häktas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.