Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är rekordmånga häktade i polisregion Bergslagen – men det innebär också platsbrist och att allt fler tvingas vara kvar i arresten allt längre. ”Det är inte bra men vad ska vi göra”, säger Niclas Hallgren, biträdande chef i polisregion Bergslagen. Foto: Patrik Qvicker/SVT

Överfulla häkten i Polisregion Bergslagen – flest häktade i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Just nu sitter rekordmånga häktade i Dalarna, Värmland och Örebro län. Det är ett resultat av ett offensivt polisarbete, menar polisen. Men att det är överfullt på häktet belastar Kriminalvården mycket.

Flest häktade sitter i polisområde Dalarna – 52 stycken för tillfället. Och sedan årsskiftet har antalet häktade i Dalarna näst intill fördubblats, enligt polisen.

15 personer i Dalarna sitter häktade för grovt narkotikabrott, vilket är en brottskategori som sticker ut i länet.

Har häktningar blivit fler för att ni gjort en extra intensiv, eller har folk blivit mer kriminella?

– Det är nog mittemellan skulle jag säga. Vi har haft en resursförstärkning under en tid, ett ökat antal medarbetare sen ett par-tre år tillbaka, ett antal metodutvecklingar och straffskärpningar som skett. Så det är en kombination av det helt enkelt, säger Niclas Hallgren biträdande regionpolischef i region Bergslagen.

Utmaningen med överfulla häkten är inte ny enligt Hallgren, som säger att det pågår en dialog med Kriminalvården för att komma tillrätta med utmaningarna.

Det finns ett häkte i Dalarna. Det har 34 platser och ligger i polishuset i centrala Falun. Kriminalvården har totalt 32 häkten på orter över hela Sverige. 

Häkten finns i:

Arnö 

Bomhus 

Borås 

Falun 

Gävle 

Göteborg 

Helsingborg 

Huddinge 

Jönköping 

Kalmar 

Karlskrona 

Karlstad 

Kristianstad 

Kronoberg 

Luleå 

Malmö 

Mariestad 

Norrköping 

Nyköping 

Salberga 

Saltvik 

Sollentuna 

Storboda 

Trelleborg 

Uddevalla 

Umeå 

Uppsala 

Visby 

Växjö 

Ystad 

Örebro 

Östersund 

Källa: kriminalvarden.se 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.