Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Chefläkare Roger Larsson svarar på kritiken från IVO.

Chefläkaren om coronakritiken från IVO – ”Hoppas inget hänt mot patientens vilja”

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen kom Inspektionen för vård och omsorg, IVO, med omfattande kritik mot landets regioner för brister i vården under våren. Nu svarar chefläkaren Roger Larsson på om coronasmittade äldre i Dalarna har fått palliativ vård istället för sjukhusvård.
– Jag hoppas verkligen inget sådant hänt mot en patients uttryckliga vilja, säger han.

Chefläkaren Roger Larsson har varit i kontakt med distriktsläkare i länet som svarar för vård av sjuka på äldreboenden och han har fått ta del av reaktioner på rapporten från Inspektionen för vård och omsorg, som riktade allvarlig kritik mot vården av de äldre under våren.

Bristande journalföring är en av punkterna som gör att det blir svårt att veta vilken vård patienter har fått. Det kan då också saknas dokumentation om samtal med patient och anhöriga där patient eventuellt valt att avböja livsuppehållande sjukhusvård, enligt Roger Larsson.

Se klippet där chefläkaren Roger Larsson svarar på kritiken från IVO.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer