Ordföranden i regionens hälso- och sjukvårdsnämnd, Sofia Jarl (C) ser allvarligt på kritiken. Foto: TT / SVT

Skarp kritik från IVO mot hur äldre vårdades under våren

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen kom Inspektionen för vård och omsorg, IVO, med omfattande kritik mot landets regioner för brister i vården under våren. ”Äldre som bor på särskilt boende har inte fått vård och behandling utifrån den enskildes behov vid misstänkt eller konstaterad covid-19”, skriver IVO i beslutet gällande Region Dalarna.

Vård i livets slutskede har inte skett i enlighet med gällande regelverk, dessutom har det inte gått att följa vården av äldre på särskilda boenden på grund av brister i primärvårdens patientjournaler, framkommer i IVO:s granskning.

– Det strider i så fall mot våra egna rutiner, säger ordföranden i regionens hälso- och sjukvårdsnämnd, Sofia Jarl (C).

Coronaviruset i Dalarna

Därför meddelar IVO att man inom kort kommer fatta beslut gällande fördjupad tillsyn på vårdcentraler i Borlänge och Falun samt på Hällsjöhemmet och Kungsljusets särskilda boenden i Borlänge och Kårebacken och Herrhagsgården i Falun.

I klippet svarar Sofia Jarl (C) på kritiken från IVO – ”Ska komma ihåg att det var ett pressat läge”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet