Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Det är viktigt att det tas på och av på rätt sätt, annars kan det bli farligt för användaren, säger smittskyddsläkaren Anders Lindblom. Foto: SVT

Nya riktlinjer: Visir eller munskydd för vårdpersonal i kontakt med patienter

Uppdaterad
Publicerad

På grund av den ökade smittspridningen har Region Dalarna beslutat rekommendera visir eller munskydd till all personal som kommer i kontakt med vuxna patienter från och med måndag. Det gäller även som en rekommendation inom omsorgsverksamheten i länets kommuner.

Nu är det bestämt att personal som kommer i närheten av patienter från och med måndag bör bära munskydd eller visir. Smittskyddets rekommendation gäller också omsorgsverksamheten vid länets kommuner.

Måste användas rätt

Med anledning av rekommendationen pågår just nu en omfattande utbildningsinsats i Region Dalarna om hur munskydd ska användas på rätt sätt.

– Det är viktigt att det tas på och av på rätt sätt, annars kan det bli farligt för användaren, säger smittskyddsläkaren Anders Lindblom.

Beslutet gäller dock inte dock inte barnhälsovården, då barn inte blir allvarligt sjuka i covid-19, enligt Anders Lindblom som utgår från att ansvariga chefer inom regionen kommer följa rekommendationen om munskydd eller visir.

”Omsorg av patienter”

Anledningen till att man nu inför skydden är i första hand att förhindra smittspridning från personal som bär smittan utan att veta om det.

– Det är i första hand av omsorg om patienterna.

Regionen har enligt Lindblom tillgång till de munskydd och visir som krävs för att all personal med patientkontakt ska kunna bära skydden från och med måndag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet