Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Chefläkaren Helena Hellström berättar om bristerna i dokumentationen som upptäckts efter avslöjandet att läkaren som saknat dokument från Socialstyrelsen arbetat i Dalarna.

Falsk läkare var anställd av Region Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

En falsk läkare jobbade under ett år i Dalarna. Nu medger Region Dalarna att det finns stora brister i dokumentationen kring mannens anställning.

Mannen, som är i 30-årsåldern, har arbetat som läkare på en vårdcentral och tre sjukhus i Sverige. Det har TV4-nyheterna rapporterat om.

Mannen ska bland annat ha fått anställning som läkare på Skaraborgs sjukhus och visat ett nödvändigt beslut från Socialstyrelsen där det står att han hade rätt till en AT-tjänst. Men intyget var en förfalskning och hade aldrig upprättats av Socialstyrelsen, enligt TV4-nyheterna.

Jobbade i Dalarna 2014-2015 – ”Behövde en del extra stöd”

Mannen arbetade på två sjukhus i Dalarna under ett års tid under i stort sett hela 2014 och i början av 2015.

Efter att Region Dalarna nu tagit del av uppgifterna har man startat en internutredning kring personen och de anställningsförhållanden som varit under tiden han var anställd i länet. Chefläkaren Helena Hellström på Region Dalarna berättar om stora brister i dokumentationen kring mannen och att man inte kunnat hitta varken kopia på examensbevis eller något dokument från Socialstyrelsen.

– Vi har inte följt våra rutiner i det här fallet, vilket är allvarligt i sig, säger Helena Hellström som under dagen också varit i kontakt med den verksamhetschef i Dalarna som anställde personen.

– Verksamhetschefen menar att man haft god kontroll på personen, att man gjort utvärderingar av honom, varav två är dokumenterade. Där ska man ha bedömt att han ändå varit på en förväntad nivå. Han ska ha behövt en del extra stöd, men har inte utmärkt sig i övrigt, säger Helena Hellström.

”Ingen fara för patientsäkerheten”

Hon menar att mannen haft tät kontakt med överläkare och att det aldrig varit fråga om något ensamarbete.

– Vi känner oss i alla fall trygga med att den här personen under den här anställningsperioden i Dalarna inte har varit någon fara för patientsäkerheten, men vi måste fortsätta internutredningen och se vart vi har brustit och också ta ställning till om vi ska anmäla oss själva till IVO för att vi haft en bristande kontroll, säger Helena Hellström.

Oklart om mannen polisanmäls

Skaraborgs sjukhus, där mannen ska ha visat ett falskt intyg från Socialstyrelsen, har polisanmält mannen. Om Region Dalarnas internutredning kommer att resultera i någon polisanmälan mot mannen är oklart.

– Det är för tidigt att säga, det beror på hur det gått till från början. Vi ska utreda vidare för att se hur han kommit hit och kom in i vårt system, säger Helena Hellström.

Har skärpt rutiner vid anställning

Redan nu har Region Dalarna skärpt sina rutiner.

– Vi har skärpt våra kontrollrutiner. Det har vi gjort som en extragrej nu. Vi har skickat ut en påminnelse ut till verksamheterna till de chefer som anställer personal, fortsätter Hellström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer